Usługa dostępności NGH – jak ją zrestartować

Zmodyfikowano dnia pt, 11 Wrz o 11:23 RANO

Usługa dostępności NGH (Accessibility service) jest wymagana do niezawodnego działania funkcji Auto-profilowania (Auto-profiling).

NGH sprawdza przy każdym uruchomieniu, czy usługa dostępności działa. Jeśli nie, na ekranie pojawi się komunikat z prośbą o jej włączenie. Jednak niektóre systemy operacyjne stosują agresywne metody zarządzania procesami w tle i może się zdarzyć, że usługa dostępności została w rzeczywistości wyłączona przez system, mimo że nadal widnieje jako aktywna.

Jak zweryfikować działanie usługi dostępności

Najprostszym sposobem sprawdzenia, czy usługa dostępności działa prawidłowo, jest wywołanie widoku HUD za pomocą kontrolera:

Jeśli HUD się wyświetla, wszystko działa poprawnie.

Jak włączyć lub zrestartować usługę dostępności NGH

Jeśli HUD się nie pojawia, wykonaj poniższe kroki, aby zresetować lub włączyć usługę:

  1. Otwórz Ustawienia (Settings) na swoim urządzeniu z Androidem.
  2. Przejdź do menu Dostępność (Ułatwienia dostępu / Accessibility), korzystając z jednej z poniższych metod:
    • Wyszukiwanie (zalecane): Użyj paska wyszukiwania w Ustawieniach, wpisz „Ułatwienia dostępu” lub „Dostępność” (albo odpowiednik w języku Twojego systemu), a następnie wybierz tę pozycję z wyników.
    • Nawigacja ręczna: Znajdź menu Dostępność / Ułatwienia dostępu bezpośrednio na liście Ustawień. Na niektórych urządzeniach (np. Caretta) znajduje się ono w menu głównym. W innych systemach (np. Samsung) może być ukryte głębiej w strukturze menu.
    • Wyszukiwanie dla konkretnego urządzenia: W przypadku urządzeń innych niż Caretta, jeśli nie możesz znaleźć tej opcji, sprawdź w internecie dokładną ścieżkę do ustawień dostępności dla danego modelu Androida.
  3. Przejdź do sekcji Zainstalowane aplikacje lub Pobrane aplikacje (Installed Apps / Downloaded Apps) i wybierz Carpe Iter NGH.
  4. Jeśli usługa jest wyłączona, przestaw przełącznik na WŁ. (ON). Jeśli wygląda na to, że jest już włączona, przełącz ją na WYŁ. (OFF), a następnie z powrotem na WŁ. (ON).
  5. Gdy pojawi się monit systemowy, zaakceptuj prośbę o przyznanie uprawnień usłudze. Musisz zatwierdzić ten krok, w przeciwnym razie usługa pozostanie nieaktywna.

⚠️ Ważne: Upewnij się, że włączasz samą usługę, a nie tylko skrót do niej (shortcut). Są to dwa oddzielne ustawienia — skrót może bez problemu pozostać wyłączony.

Czy ten artykuł był pomocny?

To wspaniale!

Dziękujemy za opinię

Przepraszamy, że nie udało nam się pomóc!

Dziękujemy za opinię

Daj nam znać, jak możemy ulepszyć ten artykuł!

Wybierz co najmniej jeden powód
Wymagana weryfikacja captcha.

Wysłano opinię

Doceniamy Twój wysiłek i postaramy się naprawić artykuł